SALAM SEJAHTERA

Tuesday, March 22, 2011

PROGRAM INTEGRITI – SIRI 2

Assalamualaikum...Ceramah motivasi ni sebenarnya dah berlangsung pada awal Februari hari tu..tapi aku takde mase nak menaip utk nk dimasukkkan kat dlm blog aku ni sebab banyak kerja nak dibereskan. Biasalah program integrity ni akan diadakan pada setiap bulan kat ofis aku ni. Tajuk ceramah motivasi kali ni ialah Sayangi Organisasi Satu Ibadah, so sambil dengar ceramah tu aku catit gak la sedikit sebanyak ilmu yg aku dapat hari tu utk dikongsi bersama rakan2 yg lain. Ceramah ni sekejap je..1 jam je tak boleh lama2 nanti asyik duk berceramah tak jadi kerja pulak..hehe..Apa yg tercatat dlm ni cuma ape yg aku sempat dengar je la..ade separuhnya tak sempat nk tulis..klau tersilap kat mane2 mintak maap la ye..hamba cume insane biasa..

(pic ni bkn ustaz tu yg bagi, aku cari kt google..mungkin ianya bersesuaian dgn tajuk)

Sayangi Organisasi Satu Ibadah


Negara kita terdiri daripada berbilang bangsaiiaitu Melayu, Cina, India, Kristian dan Etheis (yg tiada agama). Kalimah keramat yg dilafazkan ialah “La ilahaillallah muhammadarrasulullah..”.


1. Allah s.w.t sayang hambanya
- Secara manualnya Kitab Al Quran, Zabur, Taurat dan Injil – semuanya diturunkan oleh Allah s.w.t tetapi yg tinggal hanya kitab Al Quran sahaja.


- Konsep Tazkiran – ingat mengingati sesama manusia spt. nasihat, motivasi dll.

2. Rasullullah s.a.w sayang kepada umatnya.
- Rasulullah s.a.w menunjukkan contoh teladan yang baik kepada umatnya.

3. Islam Sayang Ahlinya
- Islam juga nyawa kita, maksudnya kita tidak boleh membunuh sesame manusia.
- Hukum Hudud – adalah hukum jenayah dalam Islam

4. Pemimpin sayang rakyatnya

5. Suami Sayang Isterinya

1. OBJEKTIF KEHIDUPAN DUNIA BERHUBUNGKAIT DENGAN OBJEKTIF KEHIUPAN DIAKHIRAT

- Kita perlu seimbang tuntutan dunia dan juga tuntuan akhirat.

2. BAWA BERSAMA AGAMA DALAM PEKERJAAN

- Bekerja bukanlah semata-mata untuk mendapat keuntungan tetapi untuk bertaqarrub kepada Allah s.w.t. spt membaca ayat suci al quran masa rehat, sembahyang solat dhuha dan sebagainya.

- Seperti hadis Nabi yg berbunyi:
“ Barang siapa yg pada waktu petangnya merasakan keletihan sebab kerja tangannya, maka diwaktu petang itulah ia terampun dosanya”.

- Al-Quran mengandungi sebanyak 6236 ayat semuanya.

- Jika seorang anak dapat membaca dan mengingati ayat2 suci Al-Quran itu, ia dapat memberikan syafaat kepada ahli keluarga dan juga kedua ibu bapanya.


3. PENGGUNAAN MASA DIPERINGKAT OPTIMA
- Masa adalah barangan atau modal yang mesti dimanafaatkan secara sebaik-baiknya dan tidak sesekali diabaikan atau disia-siakan.

- Kata-kata Hassan Al-Banna “Sesungguhnya Manusia tidak terikat dengan imannya”.

- Kitab Al- Maksurat penting diamalkan kerana ianya adalah penting untuk hidup seharian, biasanya ianya dibaca selepas waktu asar/waktu petang.

-Ayat Al-Quran yg menerangkan tentang kepentingan masa ialah Surah “ Wal Asri..Demi Masa Sesungguhnya Manusia itu dalam kerugian....” 1) Demi Masa!2)Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian[3]Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.4. MENGHAYATI SIFAT2 MAHMUDAH

- Kepimpinan melalui teladan

- Rasulullah s.a.w diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yg terpuji.

- Manusia sangat memerlukan akhak yg mulia.Renung-renungkan..sama-samalah kita beramal..wassalam..

No comments: