Selamat petang semua..dah lame betul aku x share resepi kat blog aku ni ye..bukannya ape..malas..biasenya time bulan puasa je aku rajin sikit nk wt n3 psl resepi2 ni tp ini bukannya resepi yg aku buat sendiri, baru nak cuba buat je..entah apelah hari ni mungkin dah boring sgt, xde benda nk buat so aku search kt e-media cari punya cari so aku terjumpelah satu resepi, salah satu koleksi resepi yg istimewa dari Restoran Rasa-rasa Satay. Nampak menarik gak resepi ni..so akupun C & P je la kt blog aku ni agar senang nk tengok semula bila aku rase nk buat lain kali..bahan2nya pun tak banyak, buatnya pun tak susah..so puan2, adik2 semua bolehlah cuba resepi ini..kalau nk rase pegilah ke Restoran Rasa2 tu kat area Bt. Cave, Gombak, S'gor. Sebenarnya aku sendiripun xpernah rase dan tak pernah pergi pun kat restoran tu...saje je nk promote...hehe..xpelah aku tolong promot retoran tu agar jadi lebih maju lagi..tp kalau dah maju jangan pulak lupe blanje aku n family aku makan free ye..huhu..dan terima kasih pd restoran tu krn sudi share resepi menarik ni...
Bahan-bahannya:
1. Sotong, ayam dan udang
2. 1 sudu teh sambal belacan
3. 1 sudu makan cili kisar
4. 3 ulas bawang merah
5. 1 ulas bawang putih
6. Garam dan gula secukup rasa
7. 1 sudu rempah sate
8. Kailan, lobak merah, kubis dan kubis ungu (dihiris halus)
9. 3 ekor udang goreng tepung
10. Telur dadar
11. 3 cucuk sate
12. Sambal belacan
Cara Membuatnya:
Tumis bawang putih dan merah. Tuang sedikit air. Masukkan sotong, udang dan ayam. Masukkan sambal belacan dan cili kisar, garam, gula dan rempah sate. Masukkan nasi, gaul diikuti kailan, lobak merah, kubis dan kubis bunga.
Source : http://www.eats.my/recipe
Bahan-bahannya:
1. Sotong, ayam dan udang
2. 1 sudu teh sambal belacan
3. 1 sudu makan cili kisar
4. 3 ulas bawang merah
5. 1 ulas bawang putih
6. Garam dan gula secukup rasa
7. 1 sudu rempah sate
8. Kailan, lobak merah, kubis dan kubis ungu (dihiris halus)
9. 3 ekor udang goreng tepung
10. Telur dadar
11. 3 cucuk sate
12. Sambal belacan
Cara Membuatnya:
Tumis bawang putih dan merah. Tuang sedikit air. Masukkan sotong, udang dan ayam. Masukkan sambal belacan dan cili kisar, garam, gula dan rempah sate. Masukkan nasi, gaul diikuti kailan, lobak merah, kubis dan kubis bunga.
Source : http://www.eats.my/recipe
No comments:
Post a Comment