SALAM SEJAHTERA

Monday, March 8, 2010

Hari Minggu Punyer Cerite..

Hari Sabtu hari tu aku tak keje..so dapatlah rest sikit kat rumah bersama suami dan anak2..kalau hari biasa tu asyik keje...je..hari Ahad pun kene keje gak kalau dah turn aku bertugas hari tu (ikut jadual keje)..takpelah nak wat macamane..dah keje..jgn byk songel ye..ha..dulu nk sgt kje tu..yelah..aku redha..setiap ape yg telah diamanahkan akan kulakukan, kita ni kan keje ngan orang..nk tak nk terpakse buat kalau malas baik tak payah keje..buat bisness sendiri, rase nk berniaga..niaga.. rase malas tak payah niaga..lame2..bisnesspun lingkup..atau kalau nk relax lg tak payah wat ape2, just duk je kt rumah tu goyang kaki..bagi yg dh bersuami dan punye anak kalau perangai mcm tu jawabnye x lame hancurlah rumahtangga tu..nasib baik aku tak macam tu..slisih..keje tetap keje..rumahtangga juga tidak diabaikan..alhamdulillah..walau sepenat mane sekalipun..keje kt ofis lg balik nk uruskan keluarga dan rumahtangga lg..tp aku tetap tabah menghadapinya..semoga aku menjadi sesorang pekerja yg berdedikasi, seorang isteri yg solehah dan ibu yg mithali..InsyaAllah..Aminn..

Oklh dh byk sgt berceloteh..kt sini aku cuma nk uploadkn beberape menu masakan yg aku dh buat mase cuti hari sabtu hari tu..ni time rajin la ni..klau time takde mood tu malas gak nk buat semua ni, nk mkn beli je kt kedai tu..tp aku ni jenis x suke sgt beli makanan kt kedai sbb tak berbaloi .. yelah kalau hari2 ayik nk beli..je..mne tahan..nk makan tuk 5-6 org..membazir duit je..kadang2 tu bukannye sedap manepun, tang kebersihan pulak tak taulh camne..baik aku buat sendiri..puas hati..cume kalau dah tak sempat sgt terpakselah beli lauk bungkus je..tp nasi kat rumah hari2 kene tanak jgk..nk makan jgk air tangan ibu..ni aku nk interprame kt blog aku ni pasal masakan tu..lauk, sayur dan kuih yg senang sje nk buat..sape2 yg nk mencuba tu boleh la ikut resepi aku ni..tp takdelh ikut sukatan yg btul sgt..main cmpk2 je..tp anak2 cakap sedapp..mane tak sedapnye, masakan ibulah yg paling sedap sekali..betul tak?...tp tak tau la kalau orang lain yg masak..kalau sesape nk cube resepi aku ni cube la..tp kalau tak sodap jgn marah yo..aku ni bukannya pandai sgt masak kalau nk sedap ikut je resepi chef2 tu..gerenti sedap punyer..

Menu Sarapan Pagi

Nasi Goreng Tom Yam(Simple je..)

Bahan2nya:

1 mangkuk besar  -  nasi putih
2 ulas bwg putih                       }
4 ulas bwg merah                      }
1 sudu cili kering/cili boh           }   -  semuanya ditumbuk
4 bji cili api                               }
sedikit ikan bilis                         }
2 biji telur
ayam - kalau nk lebih sdp bleh tmbh udang atau sotong
sawi - kalau nk boleh cmpur bnga kobis, karot
1 sudu pes tomyam
garam - ikut rase
gula - ikut rase
serbuk lada hitam
Minyak untuk menumis
sedikit kicap masin

Cara Membuatnye:

Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukkan kesemua bahan yg telah ditumbuk. Goreng hingga naik minyak pastu masukkan ayam,udg atau sotong kacau, pastu pecahkan telur dan kacau hingga telur agak hancur, kemudian masukkan garam, gula, kicap kemudian masukkan nasi dan gaul kesemuanye hingga sebati akhirnya masukkan serbuk lada hitam.Angkat dan bolehlah dihidang.

Menu Makan Tengahari
( Kailan Ikan Masin, Kari Ayam dan Ayam Goreng)
Sayur Kailan Ikan Masin

Bahan2nya:

2 ulas bwg putih
2 ulas bwg merah
3 biji cili api
sedikit ikan masin kurau
sedikit kicap masin
sedikit gula

Cara Membuatnya:

Tumbuk kesemua bahan tadi kemudian tumis hingga naik bau, kemudian masukkan sayur kailan, kacau, masukkan bahan perasa spt kicap masin dan gula.Bila sayur layu sedikit bolehlah diangkat.

Menu Minum Petang
Roti Jala

Bahan2nya:

1/2 kilo tpung gandum
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
air
sedikit garam
acuan roti jala

Cara Membuatnya:

Masukkan tepung kedalam mangkuk.masukkan garam dan serbuk kunyit dan air. Kacau adunan hingga sebati. Adunan agak cair cair sedikit. Kemudian tapis adunan tepung dgn menggunakan penapis santan besi kedalam mangkuk yg lain. Panaskan kuali dgn menyapu sedikit minyak kemudian masukkan adunan tpung kedalam acuan td dan goreng dgn api yg perlahan dan bentukkan spt jala. Bila adunan hmpir masak bolehlah diangkat dan diletakkan diatas pinggan kosong utk dilipat kiri dan kanan dan digulung. Buatlah sehingga habis. Dah siap buat roti jala tu kene la makan ngan kari ayam barulah sedap..


Kari Ayam Sempoi

Bahan2nya:

1/2 ekor ayam - dipotong kecil2
3 biji ubi kentang - belah 3
4 biji bwg merah  - ditumbuk
4 biji bwg putih  - ditumbuk
1 biji bwg besar - diracik
1 inchi halia - ditumbuk/diracik halus
1 paket serbuk kari ayam Baba's
2 sudu cili kering/cili boh
sedikit air asam jawa
1 biji santan kelapa
garam - ikut rasa
sedikit gula
minyak utk menumis
daun kari - jika ade

Cara membuatnya:

Goreng bawang besar hingga kekuningan kemudian masukkan, bwg merah,bwg putih, halia yg ditumbuk td, kacau hingga agak garing masukkan pula cili boh/cili kering yg ditumbuk td dicampur bersama serbuk kari yg telah dicampur dgn air asam jawa dan kacau sehingga naik minyak. Jika agak kering masukkan sedikit air dan masukkan ayam dan kacau dan tutup sebentar periuk hingga ayam agak empuk masukkan santan dan ubi kentang. Akhir sekali masukkan garam dan gula. Bila kuah dah mendidih dan kentang empuk bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama roti jala atau dimakan dgn nasi. Makan bersama keluarga tersayang..

Selamat Mencuba!!..

No comments: